Resept Reseptit

Hirvistroganoff LEMS:n tapaan

Lähde: Metsästäjä-lehti/Panu Korhonen (Metsästäjän parhaat ruokaohjeet)

10:lle syöjälle:
2,5 kg paistia (koska liha haudutetaan kypsäksi pieninä suikaleina, paistien ulkopuolilta saatavat vähän jänteikkäämmät ja pienet palat kelpaavat hyvin)
2 pientä sipulia
Öljyä tai voita ruskistukseen
1 prk (75 g) tomaattipyrettä
Tilkka valkoviiniä tai sitruunamehua
1 lihaliemikuutio
Suolaa, mustapippuria, paprikaa ja cayennepippuria
Maustekurkun lientä
Vehnäjauhoja
1 prk (1 dl) smetanaa

Lisäkkeet:
Riisiä
Punajuuri- ja maustekurkkukuutiot
Mahdollisesti metsäsieniä paistettuna annoksen päälle.

Valmistus:
Paloittele sipuli pieniksi paloiksi ja kuullota sipuli öljyssä. Paloittele liha pieniksi suikaleiksi ja ruskista ne pienissä erissä todella kuumassa padassa. Mausta lihat ja lisää kuullotetut sipulit ja tomaattipyre. Lorauta sekaan tilkka valkoviiniä tai hieman sitruunamehua, lihaliemikuutio sekä hieman maustekurkkujen lientä. Lisää vettä niin, että lihat juuri peittyvät ja hauduta hiljalleen kunnes lihat ovat mureita. Jos käytit jänteikkäämpää lihaa niin hauduta kärsivällisestituntitolkulla kunnes liha on todella kypsää. Tämän jälkeen ota lihat pois haudutusliemestä hetkeksi esimerkiksi reikäkauhalla ja suurusta liemi vehnäjauhoilla (koska lihat ovat todella mureita, kannattaa ne ottaa kastikkeen teon ajaksi pois liemestä etteivät lihat mene aivan murusiksi). Kastike saa olla kohtalaisen paksua ja paranna se smetanalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai maustekurkun lientä. Voit paistaa metsäsieniä ja koristella stroganoffin niillä, tai tarjota ne lisäkkeenä kurkku- ja punajuurikuutioiden kera. Riisin keitinveteen tulisi laittaa suolaa tai liemikuutio.

Kommentti: Erinomainen ruoka, johon voi käyttää 'huonompiakin' lihoja. Myös peura sopii hyvin. Huomioi, että ohje on tehty LEMSin peijaisiin ja on siis 10 hengelle. Voi valmistaa ilman sipulia maun siitä kärsimättä. Terveysintoilijat käyttävät paistamiseen vain öljyä ja korvaavat smetanan kaurakermalla (Oytley). Alkuruuaksi sopii esim. metsäsieni- tai suppilovahverokeitto, jolloin sienet voi jättää pois pääruuasta. PJ

Kaurispullat

Lähde: Metsästäjä-lehti 2/2001 (Mika Virtanen, Espoo)

Raaka-aineet:
Pyörykät:
n. 1 kg kauriin tai peuran jauhelihaa
1 sipuli
1 dl korppujauhoja
2 dl kasviscremeä tai kermaa
2 tl suolaa
cayennea, timjamia, oreganoa ja basilikaa
öljyä/voita paistoon

Valmistus:
Jauha lihat (2 kertaa riittää hyvin), jos jauhat lihat vasta ennen valmistusta, kuullota sipuli suikaleina ja jauha lihojen mukana ja saat tasaisen massan.Sekoita kasviscreme ja korppujauhot ja anna turvota hetki. Laita mausteet ja korppujauhopuuro jauhelihan joukkoon ja sekoita hyvin. Pyörittele kostutetuilla käsillä pieniä pullia ja ruskista ne pannulla, kaada uunin kestävään tarjoiluastiaan. Pullat voivat jäädä vielä sisältä raaoiksi.

Kasvikset:
2 - 3 eri väristä paprikaa
1 - 2 isoa sipulia
herkku- tai metsäsieniä
suolaa, sokeria, mustapippuria, timjamia
öljyä paistoon

Valmistus:
Pilko kasvikset reiluiksi lohkoiksi ja kuullota hetki pannulla ja mausta. Kaada uunin kestävään tarjoiluastiaan. Pidä huoli etää kasvikset ovat vielä suhteellisen kovia.

Kastike:
3 dl öljyä
1 iso sipuli
1/2 valkosipuli
1 prk tomaattipyreetä
2 dl valkoviiniä
1 prk tomaattimurskaa
2 kukkurallista rkl sokeria
kasvisliemikuutio
mustapippuria, cayennea, oreganoa ja basilikaa

Valmistus:
Pilko sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä, lisää valkosipulinkynnet ja tomaattipyre. Kuullota vielä hetki miedolla lämmöllä. Lorauta sekaan valkoviini ja tomaattimurska. Mausta, säästä kuitenkin yrttimausteet kuitenkin vasta viime hetkille.
Anna kiehua n. 20 min ajan ja aja kastike tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää yrtit ja tarkista vielä suola.
Keitä riittävästi spaghettia suolalla maustetussa vedessä ja sillä välin voit laittaa pullat ja kasvikset hetkeksi uuniin lämpiämään ja kypsymään loppuun. Nosta kaikki ainekset pöytään erillisissä kulhoissa ja jokainen voi rakentaa näistä mieleisensä annoksen.

Kommentteja ohjeesta: Hyvä ateriakokonaisuus. Itse olen valmistanut sen jälleen kerran ilman sipulia, mutta muut raaka-aineet ohjeen mukaisesti. Terveysajattelun mukaisesti vain öljyä paistamiseen ja kerman/Kasviscremen voi hyvin korvata kaurakermalla (Oytley). Perttu J.

Suppilovahverovorschmack

Lähde: Metsästäjä-lehti nro 6/1994 

1 l suppilovahveroita
300 g jauhettua , kypsää riistan lihaa, myös lintua tai jauhelihaa
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 dl kermaa
anjovista
sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
(suolaa)
mustapippuria
korppujauhoja
voita
lisäkkeenä: smetanaa, suolakurkkua ja punajuurta

Hienonna sienet ja kiehauta ne kokoon pienessä rasvamäärässä. Ruskista sipuli ja jauheliha. Lisää jauhot ja vesi ja keitä vähän aikaa. Lisää kerma, anjovikset, valkosipuli sekä anjovisliemi. Mausta. Kaada seos uunivuokaanh. Ripottele pinalle korppujauhoja sekä voinokareita. Kypsennä noin puoli tuntia 200 asteessa.

Kommentit: Itse olen käyttänyt noin 500 g hirvi- tai peurajauhelihaa ja noin 200 - 300 g pakastettuja suppiksia sekä jättänyt sipulin pois lisäten hiukan valkosipulia. Terveysintoilija paistaa kasvisöljyssä ja käyttää kaurakermaa (Oytley). Mainio itsenäisyyspäivän ruoka Mannerheimin henkeen metsästäjille. Terveisin Perttu J.

 

Mausteinen riistapata

Tarveaineet 4:lle

1 kg luutonta hirven, peuran, kauriin tai villisian paistia
1 tlk suolaa
1,5 maustemitallista mustapippuria
1/2 kynnetön valkosipuli tai 2-3 kynttä
1 keskikokoinen porkkana
50 g juuriselleriä
2/3 chilipaprikaa (espanjalainen)
5 rkl ruokaöljyä
1 kanelitanko
1 -2 tähtianista
1 laakerinlehti
1/2 dl fariinisokeria
0,7 dl balsamiviinietikkaa
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1,5 rkl maizenaa (maissitärkkelys)
300 g parsakaalia
perunoita (muussiin)
suppilovahveroita  


Tämän voimakkaan makuisen pataruuan voi valmistaa sekä hirvieläimistä että esim. villisiasta. Lisäksi padan voi tehdä etukäteen sillä se vain paranee lämmitettäessä.
1. Leikkaa liha isohkoiksi paloiksi.
2. Kuori ja pilko valkosipuli
3. Kuori ja paloittele porkkana ja selleri
4. Poista chilipaprikasta siemenet ja pilko se hienoksi.
5. Kuumenna puolet öljystä padassa ja ruskista suolattu ja pippuroitu liha erissä. Siirrä ruskistetut lihat odottamaan.
6. Lisää loppu öljy ja freesaa vihanneksia pari munuuttia. Lisää lihat ja sekoita. Ota pata pois liedeltä.
7. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää fariinisokeri, lihaliemikuutio ja balsamiviinietikka. Keitä kunnes kunnesokeri ja liemikuutio ne ovat sulaneet. Kaada liemi lihojen päälle pataan. Laita kansi päälle ja anna kiehua hiljalleen ainakin tunnin ajan eli kunnes liha on mureaa. Kypsennyksen voi hyvin tehdä myös uunissa. 

Seuraavat vaiheet tehdään juuri ennen tarjoilua.

8. Kuumenna pata kiehuvaksi. Sekoita maissijauhot 2 rkl:een vettä ja lisää kiehuvaan pataan koko ajan sekoittaen. Anna kiehua noin viisi minuuttia sekoittaen.
9. Keitä parsakaali vähäsuolaisessa vedessä noin kolme minuuttia. Kaada vesi pois ja lisää pienitty parsakaali pataan.
10. Tarjoa perunasoseen ja suppilovahveroiden kera.

 

 

 

 

 

 

 

Paisti pitää ensin irrottaa potkasta....
Foto: Perttu Jauhiainen

 

Foto: Perttu Jauhiainen