Resept Reseptit

Rintafileet ja kasvisnyytit foliossa

Foliossa kypsentäminen on helppo tapa valmistaa riistalintujen fileet, siivet ja koivet. Aloita kuumentamalla paistinpannu (tai parila) kuumaksi. Ruskista fileet ym. nopeasti rasvassa (kasvisöljykin toimii hyvin). Mausta suolalla ja pippurilla ja kääri kiiltävältä puolelta öljyttyyn folioon nyyteiksi sopivina annoksina. Anna kypsyä fileiden koosta riippuen puolesta tunnista 45 minuuttiin esim. grillissä parilalla tai pannulla. Lisukkeeksi sopivat erinomaisesti seuraavassa ohjeessa kerrotut kasvisnyytit.

Kasvisnyytit
Kasvisnyytit ovat helppo ja nopea tapa saada lisuketta riistaruuille. Sisältöä voi vaihdella ja ohessa yksi vaihtoehto.
1 vihreä ja 1 punainen paprika
3 - 4 keskikokoista porkkanaa
5 - 6 keskikokoista perunaa

Pilko raaka-aineet noin 1,5 cm x 1,5 cm kokoisiksi paloiksi/kuutioiksi. Sekoita marinadi (2 rkl oliiviöljyä, 1 tl suolaa, 1/2 tl mustapippuria myllystä, 1 rkl balsamicoa, 1 rkl tuoretta rosmariinia, 2 valkosipulin kynttä) ja pane kasvikset muovipussiin marinoitumaan. Jos tämän tekee paljon ennen kypsentämistä, voi valkosipulin lisätä marinadiin vasta loppuvaiheessa. Marinoituneet (min. 1 tunti) juurekset pannaan kirkkaalta puolelta öljytylle foliolle ja kääritään annosnyyteiksi. Kypsennetään grillissä tai pannulla noin 30 min.

Saariston kropo

Kropo on saaristomme perinneruokia, joka perustuu vesilintujen sisäelinten hyödyntämiseen. Se on perinteisesti
valmistettu allista, mutta muidenkin vesilintujen ja miksei myös kanalintujen sydämet, kivipiirat ja maksat
soveltuvat hyvin kropon raaka-aineiksi.

6 heinäsorsan + kuuden allin tai 12 allin kivipiirat, sydämet ja maksat
suolaa ja mustapippuria myllystä
5 dl riistalintu- tai kanalientä
ruisjauhoja
keskikokoinen/isohko kananmuna

Sisäelimet puhdistetaan ja kivipiirasta poistetaan kova nahka. Sydämiä ja kivipiiroja keitetään noin 90 minuuttia
kana- tai riistalintuliemessä. Viimeiseksi viideksi minuutiksi liemeen lisätään maksat. Liemi siivilöidään talteen.
Pehmeiksi kypsyneet sisäelimet leikataan hienoksi silpuksi. Joukkoon sekoitetaan kevyesti vatkattu muna ja noin 2,5 rkl jauhoja. Maustetaan suolalla ja pippurilla ja kostutetaan keitinliemellä. Sitten massasta tehdään reilun kananmunan kokoisia palloja, joita keitetään alkuperäisessä liemessä pehmeiksi (noin 5 - 7 min.). Loppuliemi käytetään kastikkeena. Lisukkeina esim. keitettyä perunaa, saaristolaisleipää ja karpalo- tai puolukkahilloa.